Kęstutis Svirnelis (g. 1976) yra lietuvis, gyvenantis Vokietijoje. Kaip menininkas dirba visame pasaulyje: savo kūrybą eksponuoja ne tik Vokietijoje ir Lietuvoje, bet ir Anglijoje, Austrijoje, Turkijoje, Pietų Korėjoje, Lenkijoje ir JAV . Jam kaip žmogui, dėl savo kultūrinės prizmės, nesunkiai su pagarba pavyksta prisileisti kitas kultūras. O kaip sutelkto žvilgsnio menininkui pavyksta ištirti tai, kas „sava“ ir kas „svetima“ – visas viršūnes, paviršutiniškumus bei prarajas ir tyrimų rezultatui suteikti meninę išraišką. Tik aš savęs klausiu, kas yra „sava“ ir kas yra „svetima“ lietuviui menininkui, gyvenančiam Štutgarte, kuris jam tapo tikrai savas ir kurio lietuviškoje sieloje jau aiškiai regėti švabiški atspalviai? Nes Svirnelis, kaip ir daugelis ilgai gyvenančių ar gyvenusių užsienyje žmonių, tam tikra prasme yra svetimi ir čia, ir ten. Jis gyvena „tarp“. Tarp savo tėvynės, kurią paliko daugiau nei prieš dešimtmetį, ir Štutgarto, aplink kurį šiuo metu sukasi ne tik jo meninė veikla. Šis buvimas „tarp“ menininkui leidžia matyti viską tam tikru kampu ir sakyti tik jam būdingu būdu, tuo pat metu gerbti ir kritikuoti, mylėti ir atmesti. Galima būtų sakyti, jog šis buvimas „tarp“ jam suteikia tam tikrą laisvę, kurios jis niekur daugiau nebūtų įgijęs.

„Kas iš tiesų yra laisvė? – kartą besikalbant apie jo meną paklausė Svirnelis, – Bendra sąvoka, – filosofavo toliau, – taip, kaip ji vartojama, iš tikrųjų neturi nieko bendra su laisve…“ Būtent šioje skirtyje, kuri akivaizdžiai turi daug ką bendra su pirmiau minėta skirtimi tarp „savo“ ir „svetimo“, sklando Svirnelio mintys – erdvėje tarp bendros idėjos ir konkrečios formos. Šioje pereinamojoje būsenoje jis ieško formų ir kuria meno kūrinius, kuriuos stebėdami negalime apsispręsti – juoktis, o gal geriau verkti. Kaip pats sako, jo menas yra asmeninio požiūrio į pasaulį ir laiko dvasią išraiška: „Aš kuriu absurdiškus objektus absurdiškam pasauliui.

Šios „laisvės“ įtakotu principu savo kūriniuose Svirnelis dažnai sugrįžta prie esminių temų: vartotojiškumo, karo, menininkų gyvenimo, ribų nebuvimo, apribojimų, kapitalizmo ir socializmo. Jis kuria videofilmus ir performansus, pripučiamus objektus, mechanines judančias ar nejudančias konstrukcijas bei instaliacijas, kurioms būtinas žiūrovo dalyvavimas. Taip pat įgyvendina žemės meno projektus ir dirba drauge su kitais menininkais ar menininkų grupėmis. Svirnelio menas yra įvairiapusis ir įvairialypis, tačiau visuomet galima atpažinti savitą jo braižą, skvarbų žvilgsnį ir humorą, kuris visada turi ir rimtumo atspalvį. Absurde jis ieško tiesos, tačiau Svirnelio tiesa dažniausiai glūdi už objekto ribų. Jo tiesos ir pasaulėžiūros struktūra išryškėja tik perpratus instalitatyvinį išdėstymą, ir tik tada, kai suvoki visumą, ji tau atsiskleidžia. Savo darbais Svirnelis atskleidžia, kaip skirtingi dalykai gali būti sujungti draugėn, išryškina judėjimą bei kaitą, o, naudodamas instaliacijas, žiūrovus nuolat priverčia konfrontuoti su savimi ir savitu pasaulio matymu. Kad ir kokios sunkios bei skaudžios būtų jo temos, menininkas visuomet sugeba krizendamas pasprukti nuo jų. Būtent tai Svirnelio kūrybą daro tokią patrauklią: ji ir žavi, ir gili, ir kritiška, ir mąsli, ir pilna humoro. Visai kaip ir pats kūrėjas.

Florian Härle

Iš vokiečių k. vertė Jurgita Ludavičienė

Edukacija
2002–2009 – Valstybinė Štutgarto meno ir dizaino akademija, Vokietija, Magistro laipsnis. Studijavo su Prof. Werner Pokorny, Prof. Micha Ullman ir Prof. Christian Jankowski.
1997–2002 – Vilniaus dailės akademija, Lietuva, Bakalauro laipsnis

Personalinės parodos
2014 – “Kęstutis Svirnelis”, Young Poor Artists Show, Vilnius, Lietuva
2014 – “Motoras, lateksas ir oras”, Galerija AV/17, Vilnius, Lietuva
2012 – “Senis Besmegenis”, Galerija Kairė Dešinė, Vilnius, Lietuva
2010 – „Experimentum crucis“, Kunstverein, Noihauzenas, Vokietija
2009 – “Exp. 19 Kestas”, Interventionsraum, Štutgartas, Vokietija
2009 – “Kęstutis Svirnelis”, Galerija Schuster, Berlynas, Vokietija

Grupinės parodos
2015 – “ARTVILNIUS’15”, meno mugė, Vilnius, Lietuva
2015 – “A L L E!”, Städtische Galerie Karlsruhe, Vokietija
2015 – “Lose Bande. 38 Positionen aus der Wagenhalle”, Städtische Galerie Offenburg, Vokietija
2014 – “Just Episoden”, Calwer Passage, Štutgartas, Vokietija

2014 – “ARTVILNIUS’14”, meno mugė, Vilnius, Lietuva
2014 – “TRANSITION #2”, Klett-passage, Štutgartas, Vokietija
2013 – “Balandis”, Stiftung Künstlerdorf Schöppingen – KWW Šopingenas, Vokietija
2013 – “Skulptur ist, wenn…”, Kunsthalle, Gopingenas, Vokietija
2012 – “Baden-Württemberg 60” su JAK, Meno muziejus, Singenas, Vokietija
2012 – “JAK” su JAK, Stihl galerija, Vaiblingenas, Vokietija
2011 – “New Wave” su JAK, INSA Art Center, Seulas, Pietų Korėja
2011 – “Behind the Foreign” su JAK, Galerija Studio, Varšuva, Lenkija
2011 – “JAK” su JAK, Open Space Bea, Busanas, Pietų Korėja
2011 – “JAK” su JAK, Hospitalhof, Štutgartas, Vokietija
2011 – “ARTVILNIUS‘11”, meno mugė, Vilnius, Lietuva
2011 – “Grenzbereiche der Skulptur”, Kunstverein, Ludvigsburgas, Vokietija
2011 – “Das floride Stadium”, Štutgartas, Vokietija
2010 – “EXP.edition Zürich”, kunst10, meno mugė, Ciurichas, Šveicarija
2010 – “Experimentum Crucis”, KVN Kunstverein, Neuhausenas, Vokietija
2010 – “Imported Stranger” su JAK, galerija Space Bandee, Busanas, Pietų Korėja
2010 – “Dvina silo art complex” su Local to Local, Plokštinė, Lietuva
2010 – “Fast Fertig”, The Oubliette, Londonas, Jungtinė Karalystė
2010 – “Ulica Smolensk”, Krokuva, Lenkija
2009 – “Visions of New York City” JAK Art Basel Miami, Gitana Rosa galerija (NY), Majamis, JAV
2009 – “Generation New Berlin”, galerija Schuster, Majamis, JAV
2009 – “Summer Reading”, gallery Invisible-Exports, Niujorkas, JAV
2009 – “Das Kaser Tableau”, grupė Local to Local Bolzano muziejuje, Italija
2009 – “Übermorgenkünstler”,Kunstverein, Heidelbergergas , Vokietija
2009 – “ARTVILNIUS‘09” meno mugė, Vilnius, Lietuva
2009 – “Büyükada resort residence” su Local to Local, Büyükada sala, Stambulas, Turkija
2009 – “Bosporus” su JAK, galerija Schuster, Berlynas, Vokietija
2009 – “Visions of New York City Film Festival” su JAK, Macy galerija, Niujorkas, JAV
2009 – “Lange Nacht der Museen” su JAK, Künstlerhaus Štutgartas, Vokietija
2009 – “Local to Local” Kunstverein Malkasten, Diuseldorfas, Vokietija
2009 – “EXP.edition Rotterdam” Roterdamas, Olandija
2009 – “Krautschneider” su JAK, galerija Lisi Haemmerle, Bregenzas, Austrija
2009 – “Dezintegracija”, Klaipėda, Lietuva
2009 – “48 N D O 9 OST”, Štutgartas, Vokietija
2008 – “Quartett”, Kunst Raum, Laichingenas, Vokietija
2008 – “Institute of Alpine Affairs” su Local to Local, Manifesta 7 kontekste, Bolzanas, Italija
2008 – “Im Heppächer” su Local to Local, Eslingenas, Vokietija
2008 – “The Institute for Social Research and the discovery of Art God”, San Fransiskas, JAV
2008 – “The Institute for Social Research and the discovery of Art God”, Württembergischer Kunstverein, Štutgartas, Vokietija
2007 – “Local to Local” Open Space Bea, Busanas, Pietų Korėja
2007 – “Traditional Market Art Festival Project Shows” su Local to Local, valstybinis muziejus Daejonas, Pietų Korėja
2006 – “Coming out of the Maultasche” Maccarone Inc., Niujorkas, JAV
2006 – “Butterbrote – Buterbrodas” Intro, Vilnius, Lietuva
2006 – “Butterbrote – Buterbrodas” Wagenhalle, Štutgartas, Vokietija
2005 – “Dienstag, 14 Uhr” su prof. Micha Ullman, Štutgartas, Vokietija
2005 – “Skulptur zu Beseitigung des Professors”, Meno muziejus, Štutgartas, Vokietija
2004 – “Land Art Projekt”, Sonnenhof, Štutgartas, Vokietija
2003 – “Beziehungen”, BBBank Eg, Karlsruhė, Vokietija
2001 – “Monolake”, Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, Lietuva
1999 – “Skulptoriai Vilniaus miestui”, ARKA galerija, Vilnius, Lietuva
1998 – “Autoportetų paroda”, Akademijos galerija, Vilnius, Lietuva

Bibliografija
2014 – “POP UP”, Vilnius, Lietuva
2013 – “Skulptur ist, wenn…”, Giopingenas, Vokietija
2012 – “Dailė . Art” 2012/2, Vilnius, Lietuva
2012 – “JAK”, Muziejus Singenas, Vokietija
2012 – “60 Jahre Baden-Württemberg”, Štutgartas, Vokietija
2011 – “Open to you”, Galerija Openspace Bae, Busanas, Pietų Korėja
2008 – “Institut for alpine affairs”, Manifesta 7 kontekste, Bolzanas, Italija
2007 – “Made in Germany”, Galerija Open space Bae, Busanas, Pietų Korėja
2007 – “Traditional Market Art Festival Project Shows”, Valstybinis muziejus Daejonas, Pietų Korėja
2005 – “Dienstag, 14 Uhr, Klasse Ullman 1991- 2005”, Štutgartas, Vokietija

Apdovanojimai
2013 – Geriausia ARTVILNIUS’13 Skulptūra „Senis Besmegenis”, Vilnius, Lietuva
2007 – DAAD prizas valstybinėje Štutgarto meno ir dizaino akademijoje, Štutgartas, Vokietija
2006 – 1 vieta “Museum für sedimentierte Kunst”, Štutgartas, Vokietija
2006 – 1 vieta “Freunde der Akademie, Museum für sedimentierte Kunst”, Štutgartas, Vokietija
2006 – 1 vieta “Pusteblume”, Ebersbachas, Vokietija
2005 – “Freunde der Akademie”, Ullman Class, Štutgartas, Vokietija
2004 – 1 vieta “Sommer 2005”, “Skulpturen am Radweg-Kunst in der Landschaft”, RIO, Vokietija
2003 – 1 vieta “Jugend Kunst Preis Baden-Württemberg”, Vokietija
1999 – 2 vieta “Studentų Meno Dienos”, Vilnius, Lietuva

Stipendijos
2013 – Stiftung Künstlerdorf Schöppingen – KWW, Residencija, Šopingenas, Vokietija
2011 – Open Space Bea, Residencija, Busanas, Pietų Korėja
2010 – Akademija Schloss Solitude, Štutgartas, Vokietija
2010 – Subsidija studijai, valstybinė Štutgarto meno ir dizaino akademija, Štutgartas, Vokietija
2009 – Stipendija dirbtuvėms, Künstlerhaus, Štutgartas, Vokietija
2007 – Socrates Erasmus, Madridas, Ispanija
2000 – “Künstler Wege”, valstybinė Štutgarto meno ir dizaino akademija, Štutgartas, Vokietija

Veikla
2009-2010 – Skulptūros mokytojas, Realschule Nelingenas, Vokietija
2008 – Art Space asociacijos dalyvis “Interventionsraum e.V.”, Štutgartas, Vokietija
2007–2012 – “Local to Local” ir “JAK” remiami IFA (Institute and the Ministry for Science and Arts), Baden Wurtembergas, Vokietija
2006 – “Local to Local” grupės įkūrimas, Vokietija
2006 – “JAK” grupės įkūrimas, Vokietija
2003–2012 – Skulptorius, Werner Klepser GmbH, Štutgartas, Vokietija
1998–2002 – Meno mokyklos mokytojas, Varėna, Lietuva

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!